Підпали автомобілів ТЦК: спецслужби розповіли, хто за цим може стояти - BBC News Україна (2024)

Підпали автомобілів ТЦК: спецслужби розповіли, хто за цим може стояти - BBC News Україна (1)

Автор фото, СБУ

Служба безпеки України та Нацполіція заявляють, що встановили факти вербування українських підлітків ФСБ Росії. Вони начебто мали на замовлення російської спецслужби підпалювати автомобілі співробітників територіальних центрів комплектування (ТЦК, раніше - військкомати) у різних регіонах. Мова йде про Київ та Дніпро.

Останнім часом в Україні почастішали напади на працівників ТЦК та їхні автомобілі.

Російська влада поки що подібні звинувачення не коментувала.

У вівторок пресслужба СБУ повідомила про затримання групи осіб, яких підозрюють в тому, що вони готували підпали авто військовослужбовців ТЦК у місті Дніпро.

Для цього вони планували застосувати саморобні "коктейлі Молотова".

Щоб виявити потенційні цілі, учасники групи об’їжджали територію міста і шукали паркінги, на яких військовослужбовці залишають свої автомобілі, кажуть в СБУ.

Отримані координати та цілі чоловіки мали погодити зі своїм російським куратором. За даними слідства, фігуранти вже встигли підпалити один із автомобілів.

Як встановило розслідування, підозрюваними виявились четверо місцевих жителів, двом з них по 17 років.

У поле зору російських спецслужб вони потрапили на початку літа цього року через свою активність в одному з телеграм-каналів, де шукали легкого заробітку. Для маскування транзакцій гроші мали зайти на банківську картку, оформлену на підставну особу.

"Крім того, ще одним ворожим завданням було поширення на міських будівлях написів, що дискредитують співробітників ТЦК", - наголошує СБУ.

Там кажуть, що так мали створити медійну картинку для російських ЗМІ про наявність антиукраїнського підпілля на Дніпропетровщині.

Під час обшуків у затриманих вилучили мобільні телефони, складові саморобної запалювальної суміші та банківську картку, куди надходили російські гроші.

Чоловіків арештували, їм повідомили про підозру за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна).

Ще одну групу паліїв правоохоронці виявили в Києві.

Столична прокуратура повідомила, що фігуранти справи - 48-річна жителька Ніжина (Чернігівська область) та її 14-річний син.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що жінка приїхала з Ніжина до Києва разом з 14-річним сином для того, щоб підпалили автомобіль військового на замовлення, - сказано в повідомленні прокуратури. - Таке завдання її син отримав від невідомого чоловіка через телеграм-канал".

Син з матір'ю вночі приїхали до місця стоянки автомобіля Mitsubishi Pajero військовослужбовця ЗСУ. Жінка почала обливати машину бензином, а потім мала зняти відео, як вона горить.

Підпали автомобілів ТЦК: спецслужби розповіли, хто за цим може стояти - BBC News Україна (3)

Автор фото, Київська міська прокуратура

Однак працівники поліції затримали їх на гарячому та загасили авто в перші ж хвилини після підпалу. Силовики кажуть, що жінка та її син зізнались, що це вже не перший підпал авто, який вони вчинили на замовлення. Таким чином родина нібито намагалася заробити гроші.

Фігуранти справи затримані, їм повідомили про підозру.

Військовий експерт, колишній співробітник СБУ Іван Ступак вважає, що неповнолітніх українців російські спецслужби вербують через соцмережі і месенджери: телеграм, вконтакте, однокласники.

Їм пропонують вчинити певні дії за гроші, наприклад, підпалити машину, але найчастіше не кажуть, що це авто українського військового. Зловмисники запевняють підлітків, що машина належить поганим людям, наприклад, російським колаборантам.

"Мета яка - залучити дітей з неблагонадійних родин, де є проблеми з освітою з вихованням. Їм пояснюють: "ти малий тебе нічого не повинно хвилювати, тебе ніхто не посадить, максимум скажуть ай-ай-ай і все... Плюс пропонують легкі гроші", - сказав Ступак в ефірі "Радіо НВ".

На його думку, щоб припинити такі випадки за українськими підлітками має уважніше стежити школа і їхня родина.

Підпали автомобілів ТЦК: спецслужби розповіли, хто за цим може стояти - BBC News Україна (4)

Автор фото, Київська міська прокуратура

Напади на ТЦК

На фоні посилення мобілізації з початку цього року все частіше фіксують випадки силового протистояння чоловіків призовного віку і співробітників ТЦК.

Так у Яворові на Львівщині 17 червня працівник територіального центру комплектування отримав важку травму під час роботи. Він супроводжував військовозобов’язаного громадянина на проходження військово-лікарської комісії.

"Однак на одній із вулиць на нього напали і вдарили важким тупим предметом по голові", - сказано в повідомленні пресслужби оперативного командування "Захід"

Нападника вже затримали.

Напади на співробітників ТЦК останній тиждень фіксувались також у Хмельницькому і на Дніпропетровщині. Були спроби нападу і на Черкащині.

Крім того, на початку березня соцмережами поширилось відео, на якому двоє чоловіків з сокирами нападають на співробітників ТЦК у віддаленому районі Чернівецької області, біля кордону з Румунією.

Поліція встановила, що двоє місцевих жителів Вижницького району приїхали до блокпоста, спровокували конфлікт, а потім завдали тілесних ушкоджень працівнику ТЦК, а також пошкодили машину.

В лютому в селі Космач (Івано-Франківська область) напали на жінку з дитиною, яку місцеві жителі запідозрили "в роботі на ТЦК".

Постраждала поїхала на пошту в Космач разом зі своєю 6-річною донькою.

Однак в селі їй перегородили дорогу місцеві жінки, які отримали інформацію, що начебто вона є "навідницею ТЦК", тобто допомагає військкомату визначати наявність чоловіків призовного віку.

У Хмельницькому нещодавно група жінок напала на автобус ТЦК та його розтрощила, при чому це самі ж знімали на відео.

Підпали автомобілів ТЦК: спецслужби розповіли, хто за цим може стояти - BBC News Україна (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5999

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.