5 restaurante cu specific grecesc în București, cu preparate autentice - Restograf (2024)

Îți e dor de vacanță și de zilele petrecute pe malurile Mediteranei? Mai avem ceva de așteptat până la vară! Până atunci, noi îți recomandăm câteva restaurante cu specific grecesc în București, care să-ți mai aline dorul!

5 restaurante cu specific grecesc în București, cu preparate autentice - Restograf (1)

Ce înseamnă bucătăria grecească

În primul rând, înseamnă sănătate! Mult pește și fructe de mare, multe legume, ca să nu mai vorbim de minunatul ulei de măsline!

Pentru Greci, marea a fost dintotdeauna cea mai bună prietenă și cea mai importantă sursă de hrană. Așa se face că au devenit experți în tot ce înseamnă fructe de mare, iar la taverne meniul include zilnic peștele proaspăt capturat din mare.

La fel de importante sunt și legumele, iar de la masa grecilor nu lipsește niciodată o salată! Tuturor ne place salata cu roșii și castraveți, brânză Feta, măsline, ceapă și ulei de măsline! Vinetele sunt și ele foarte populare – fie că vorbim de salate, preparate precum Papoutsakia (vinete umplute cu carne), sau musaca. Și pentru că am vorbit de brânză Feta, grecii sunt mari amatori de brânzeturi pe care le includ în tot felul de plăcinte (cum e spanakopita, o plăcintă cu spanac și feta), chiftele, sau pe care le prepară ca atare, cu tot felul de sosuri.

Și carnea este importantă în dieta mediteraneeană. Mielul, puiul, vita și porcul – toate se folosesc în bucătăria lor. Souvlaki sunt faimoasele frigărui din pui sau porc; gyros este varianta grecească de shaorma, moussakaua o știm cu toții, iar kleftikoeste carne de miel marinat în usturoi şi suc de lămâie, apoi gătit în cuptor.

Toată mâncarea grecilor se bazează pe ingrediente proaspete, locale, și mizează foarte mult pe condimente precum oregano, busuioc, cimbru și mentă pentru a da savoare preparatelor, dar și pe sosurile lor speciale, cum e Tzatziki (din iaurt, castraveți și usturoi).

5 restaurante cu specific grecesc în București

Dacă ți-am făcut poftă de o porție de calamari sau caracatiță, sau vrei să știi unde poți mânca un tzatziki autentic ori o moussaka de te lingi pe degete, rezervă o masă la unul din restuarantele de mai jos. Cu Restograf îți faci rezervare în doi timpi și trei mișcări (fie de pe site, fie direct din aplicație) și primești confirmare pe loc!

Amvrosia Restaurant

În Pipera, pe Drumul Bisericii nr. 11, vei găsi un restaurant autentic grecesc, numai cu preparate care respectă acest specific (inclusiv băuturile din meniu sunt grecești, fie că vorbim de vinuri, bere sau apă). Situat la parterul unei vile, Amvrosia este spațios și are și o terasă mare și frumoasă, chiar pe malul lacului. Însă dincolo de aspect, ceea ce face ca acest restaurant să fie deosebit este chiar grecoaica Evanthia Zisi, proprietara și lady chef-ul bucătăriei. Rețetele și preparatele ei sunt excelente, ca la mama acasă (dacă ai fi crescut în Grecia). Dar tu ai prins ideea… Este vorba de gastronomia elenă în cele mai delicioase forme și gusturi ale ei. De la salate și aperitive foarte bune, până la o experiență de cină completă. Ba chiar au și un colț de grădină în care cresc salvie, busuioc, mentă, cimbru și oregano pe care le folosesc la mâncare.

Noi îți recomandăm să încerci Kefalotiri Saganaki (preparat cu brânză și miere), Kataif Ekmekși fabuloasa Papoutsakia!

Rezervă o masă la Amvrosia Restaurant

MEZE Taverna

5 restaurante cu specific grecesc în București, cu preparate autentice - Restograf (3)

Cuvântul „meze” derivă din „maza”, care înseamnă gust. Iar „mezés” (gustări) sunt considerate ca făcând parte dintr-o ramură specială a bucătăriei grecești, menite să te poarte într-o aventură gastronomică împreună cu prieteni, zâmbete și povești.

MEZE Taverna preia acest concept al bucuriei pe care ți-o aduce o masă împărțită cu prietenii și vine cu un meniu bazat pe rețete vechi din Macedonia, Creta și Insulele Ionice. Se simte că folosesc ingrediente proaspete (inclusiv peștele și fructele de mare), aromele sunt simple și pure, brânzeturile sunt foarte gustoase și săptămânal sunt incluse tot felul de specialități în meniu. Recomandarea noastră este să încerci Feta Tiganiti (brânză feta din Elassona, înfășurată în foietaj, marinată în miere de pin, oțet balsamic și susan),Htapodi Sharas (caracatiță la grătar, cu piure de dovleac) și, binînțeles, o porție de Baklava!

Din meniu nu lipsesc vinurile grecești, ouzo (desigur), berea Mythos sau cafeaua grecească.

Îi găsești pe Str. Nicolae Tonitza nr. 6 (în Centrul Vechi).

Rezervă o masă la MEZE Taverna

Nikos Greek Taverna

5 restaurante cu specific grecesc în București, cu preparate autentice - Restograf (4)

Restaurantul a apărut prima oară în 2013, la Constanța, în mai multe locații. Și pentru că s-a bucurat de succes, au deschis și în București primul restuarant, în 2017 (la Piața Alba Iulia, pe Bd Burebista nr. 2), urmat de al doilea, din Centrul Vechi, pe Șelari nr 16. E clar că oamenii ăștia fac bine ce fac și că mâncarea lor e pe gustul oaspeților!

Adevărul e că restaurantele Nikos Greek Taverna au o atmosferă foarte primitoare – cu elemente de decor specifice Greciei (stilul meselor, cromatica), dar și cu un aer foarte modern în același timp. Meniul este complex, 100% autentic grecesc, bazat pe rețete din zona de nord a Greciei. Un mix de gusturi, arome și tradiții de la malul mării Egee. Fie că alegi un aperitiv, un fel principal, o salată sau un simplu sandwich, trebuie să știi că ingredientele folosite sunt în proporţie de 90% aduse chiar de pe meleagurile elene.

Îți recomandăm să încerci coastele de miel, calamarul umplut cu brânză feta, dar și una din specialitățile casei, precum Kokkinisto cu cartofi prăjiți.

Rezervă o masă la Nikos Greek Taverna Centrul Vechi

Rezervă o masă la Nikos Greek Taverna Burebista

La Kostas Taverna

5 restaurante cu specific grecesc în București, cu preparate autentice - Restograf (5)

Dacă îți e dor de tavernele din Grecia, cu tot ce au ele specific – muzică live, atmosferă autentic grecească și mâncare bună –, la Kostas Taverna te vei simți perfect! Restaurantul de pe str. Traian 238 (din zona Calea Călărașilor) este unul tradițional grecesc, în care chef Kostas gătește în fiecare zi cum știe el mai bine!

Meniul este în special pescăresc, iar fructele de mare și peștele proaspăt din Marea Egee stau la loc de cinste. Creveți, calamari, caracatiță, picioare de crab… toate sunt bune. Însă cel mai bine este să-i rogi chiar pe ei să-ți recomande ceva din meniu. Au multe platouri cu fructe de mare, scoici, pește, dar și paste și preparate din carne tipic grecești. Cât despre desert, ce-ai zice de niște halva prăjită, kataif sau portocalopita?

Restaurantul e micuț și intim, amenajat exact ca o tavernă, cu o atmosferă foarte plăcută. Iar dacă mergi în weekend, ai toate șansele să nimerești la o petrecere tradițională cu muzică live, Bouzioukia și dansuri!

Rezervă o masă la Kostas Taverna

Taverna Racilor Herăstrău

5 restaurante cu specific grecesc în București, cu preparate autentice - Restograf (6)

Chiar dacă nu se înscrie strict în ceea ce se cheamă restaurante cu specific grecesc, nu puteam să nu menționăm aici și Taverna Racilor din Herăstrău (situat chiar în parc, pe la intrarea Pescăruș). Asta pentru că la ei vei mânca, pe lângă preparate pe bază de raci, și creveți, midii și tot felul de alte specialități, care mai de care mai gustoase. Spre exemplu, calamar întreg umplut cu creveți sau cu sparanghel, caracatiță întreagă la grătar, sau tigaie saganaki (asta ca să numim doar câteva bunătăți). Cert este că restaurantul este unul foarte îndrăgit și popular!

În plus, arată și foarte bine – ca o casă rustică plutitoare (căci este pe o barcă), foarte micuță, un spațiu intim în stilul anilor ’40, cu o atmosferă elegantă, rafinată, și cu o priveliște superbă.

Rezervă o masă la Taverna Racilor Herăstrău

Descoperă și alte recomandări:

  • Serviți micul dejun pe terasă? Avem noi câteva recomandări

  • Restaurante la care mănânci un grill bun în București

  • 10 terase la care găsești burgeri buni în București

Tags

  • amvrosia
  • dieta mediteraneeana
  • gastronomie greceasca
  • Grecia
  • la kostas taverna
  • meze taverna
  • Nikos greek taverna
  • restaurante cu specific grecesc
  • restaurante grecesti
  • restograf
  • rezerva o masa
  • specific grecesc
  • taverna racilor
5 restaurante cu specific grecesc în București, cu preparate autentice - Restograf (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 5625

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.