Wat is BJJ? – Brazilian Jiu Jitsu Nederland (2024)

Wat is BJJ? – Brazilian Jiu Jitsu Nederland (1)Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ) is een vechtsport die zich richt op grondgevechten en submission grappling. Het komt voort uit Judo en heeft zijn wortels in het Japanse Jujutsu. Het belangrijkste idee bij BJJ is dat een kleiner of zwakker persoon zich kan verdedigen tegen een grotere en sterkere tegenstander. Dit doen ze door de juiste techniek en hefboomwerking te gebruiken om de ander te controleren of te onderwerpen.

In Braziliaans Jiu-Jitsu beginnen de vechters vaak staand, maar de meeste actie gebeurt op de grond. Het doel is om je tegenstander neer te halen en te controleren met behulp van verschillende posities. Van daaruit kun je proberen om hem te laten “afkloppen” (opgeven) door een houdgreep toe te passen. Deze houdgrepen richten zich vaak op de gewrichten of verstikken de luchttoevoer, waardoor het moeilijk wordt voor de tegenstander om door te gaan.

Enkele belangrijke posities in BJJ zijn de guard, mount en side control. Elke positie heeft zijn voor- en nadelen en de vechters gebruiken deze om naar een submission toe te werken.

BJJ is populair als sport en als zelfverdedigingsmethode. Het is ook een belangrijk onderdeel van mixed martial arts (MMA) training. Veel mensen van alle leeftijden beoefenen Braziliaans Jiu-Jitsu voor fitness, zelfverdediging en als wedstrijdsport. Het heeft een gordelsysteem om het vaardigheidsniveau aan te geven, beginnend met de witte band en oplopend tot de zwarte band, en zelfs nog verder voor mensen met vele jaren ervaring.

Technieken
In BJJ vind je een verscheidenheid aan technieken die verder gaan dan basishandelen. Deze omvatten:
– Takedowns: Vergelijkbaar met worstelen en Judo, het doel is om de tegenstander naar de grond te brengen.
– Positionele controle: Hierbij gaat het om het innemen van dominante posities zoals de mount, back control en side control om de tegenstander te controleren.
– Submissies: Dit zijn de bewegingen die zijn ontworpen om de tegenstander af te tikken. Hieronder vallen armklemmen, wurggrepen en beenklemmen.

Sport vs. zelfverdediging
Braziliaans Jiu-Jitsu is veelzijdig. Hoewel het een populaire sport is met georganiseerde wedstrijden, is het ook effectief voor zelfverdediging. De technieken kunnen iedereen, ongeacht de grootte, helpen zichzelf te verdedigen.

Voordelen van fitness
BJJ is een training voor het hele lichaam die kracht, flexibiliteit en cardio verbetert. Het gaat niet alleen om vechten, maar ook om een goede conditie.
In het algemeen leert Braziliaans Jiu-Jitsu je hoe je jezelf effectief op de grond kunt verdedigen en het is een geweldige manier om in vorm te komen en zelfvertrouwen op te bouwen.

Braziliaans Jiu-Jitsu (BJJ) is niet zomaar een vechtsport; het wordt vaak beschreven als een levensstijl die fysieke fitheid, mentale kracht en een hechte gemeenschap van beoefenaars omvat.

Filosofie
De filosofie van BJJ is geworteld in het idee dat vaardigheid en techniek brute kracht kunnen overwinnen. Veel beoefenaars beschrijven BJJ als een vorm van “menselijk schaken” omdat het strategisch denken en vooruitzien vereist. Elke beweging of positie heeft een tegenzet, en deze dynamiek zorgt ervoor dat zowel beginners als experts voortdurend blijven leren.

Gi vs. No-Gi
BJJ kan in twee vormen worden beoefend: “Gi’ en ‘No-Gi’.

– Gi: Hierbij draag je een traditioneel vechtsportuniform, dat extra grepen biedt voor zowel jou als je tegenstander. Het Gi-spel omvat vaak meer technische en complexe bewegingen vanwege de verschillende grepen die beschikbaar zijn.
– No-Gi: Bij No-Gi dragen beoefenaars meestal een korte broek en een beschermer. Zonder Gi is het spel over het algemeen sneller en meer gericht op lichaamsgrepen.

Vrouwen in BJJ
BJJ wordt ook steeds populairder onder vrouwen. De nadruk op techniek in plaats van kracht maakt het ideaal voor vrouwen die geïnteresseerd zijn in zowel zelfverdediging als sport. Veel academies bieden lessen aan voor alleen vrouwen om een comfortabele leeromgeving te creëren.

Training
De training bestaat meestal uit verschillende onderdelen:

– Warming-up: Omvat meestal rekoefeningen en cardio-oefeningen om het lichaam voor te bereiden op de training.
– Techniek oefening: De instructeur demonstreert een beweging of een aantal bewegingen, die de leerlingen vervolgens oefenen.
– Rollen: Dit is het sparringaspect van BJJ, waarbij je het geleerde toepast tegen een weerstand biedende partner in een gecontroleerde omgeving.

Zelfverbetering
Veel beoefenaars zien de voordelen van BJJ in hun persoonlijke leven. De discipline, probleemoplossende vaardigheden en veerkracht die ze op de mat hebben geleerd, leiden vaak tot meer zelfvertrouwen en een meer gerichte benadering van de uitdagingen in het leven.

Samengevat is Braziliaans Jiu-Jitsu een dynamische en evoluerende vechtsport die een scala aan voordelen biedt, van zelfverdediging en fysieke fitheid tot mentaal welzijn. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe hobby, een manier om fit te worden of zelfs een nieuwe competitieve uitlaatklep, BJJ zou wel eens iets voor jou kunnen zijn!

Geschiedenis

De krijgskunst begon toen Sensei Mitsuyo Maeda, een meester in Kosen Judo, een vorm van judo die zich meer specialiseerde in het grondgevecht (Ne Waza) , emigreerde naar Brazilië. Hij veranderde dodelijke trainingsmethodes in een niet dodelijke vorm en leerde deze technieken aan Carlos Gracie die het op zijn beurt aan zijn jongere broer Hélio doorgaf. De broers leerden hun kinderen de sport die de familietraditie vandaag de dag nog steeds voortzetten. De familie Gracie heeft het systeem door de jaren heen steeds verder geperfectioneerd. Vaak vechten ze Vale Tudo wedstrijden (voorloper van mixed martial arts) waarin ze de focus legden op grond gevechten en aanpassingen van technieken.

BJJ werd begin jaren 90 bekend in de Verenigde Staten toen Royce Gracie de eerste, tweede en vierde “Ultimate Fighting” kampioenschappen won. Sindsdien is het een voorkeurssport voor veel MMA-vechters en wordt het breed geroemd om zijn nadruk op grondgevechten. BJJ toernooien hebben wereldwijd groeiende aandacht en worden steeds bekender en groter.

Popularisering
De Gracie-familie speelde een cruciale rol in de wereldwijde popularisering van BJJ. Ze lieten de effectiviteit ervan zien in de begindagen van de Ultimate Fighting Championship (UFC), waar Royce Gracie grotere en sterkere tegenstanders domineerde.

Wat is BJJ? – Brazilian Jiu Jitsu Nederland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 5858

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.